KépalbumokVideótárTérképekE-mail Kapcsolat, elérhetőségekArchívum Adminisztráció

Bognár GyörgyEz alkalommal is olyan embert mutatunk be, akit jól ismernek a Jászkisériek. Hosszú évek óta él a településen, tehetségét, képességeit több területen is bizonyította. Eredeti szakmája repülőgép-szerelő és fényképész. Bognár Györggyel történt beszélgetésünket olvashatják.
Nagyon örült Gyuri bácsi, amikor felhívtuk, hogy szívesen készítenénk vele egy rövid riportot a Kisér újságba. A megbeszélt időpontban találkoztunk, nagyon szívélyesen fogadott bennünket. Gyuri bácsit szinte kérdezni sem kellett, nagy lendülettel kezdte mesélni élete főbb állomásait. Egyik történetből a másikba tértünk át. Gyuri bácsi édesapja Vácon született, édesanyja pedig a Kassa melletti Jászón. Édesapja először Kassán volt fényképész, ott ismerkedett meg későbbi feleségével. Az édesapja Berlinben egy Otto Vitte nevű cégnél tanulta ki a fényképész szakmát, melyet felesége is elsajátított. Hazatérvén katonai cimborái csábították el Jászapátiba, ahol letelepedett és megbecsült polgára lett a településnek.
Innen indult útnak három fia, szerte a világba. A gimnáziumi évek alatt játszott a színjátszó körben, hegedülni tanult és megalapította a modellező kört is, ahol repülőgép-modelleket készítettek.  De nem elégedett meg ennyivel, mivel abban az időben ingyen kiképezték a fiatalokat repülőgép-vezetőnek, így társaival együtt ő is jelentkezett. Már 16 évesen egyedül vezetett vitorlázó repülőgépet. 1939. november 5-én, megalakult a "Horthy Miklós" Honvéd Repülőakadémia, ahol megtanult repülni. Szolnokon tette le vitorlázó-pilótavizsgáját. 1944. október 26-án vonult be katonának Mogyoródra több társával együtt. A gyalogsági kiképzés után a Hunyadi páncélosokhoz akart kerülni, de amikor meghallotta, hogy Jászapáti az ellenség kezére került, megszökött. 600 magyar katonával együtt az ausztriai Halleinbe került. Itt ismerkedett meg egy osztrák parasztcsaláddal, akikkel nagyon jó kapcsolatot ápolt hazatérte után is. A fogságból hazatérve Esztergomba került a repülőgépgyárba, ahol idősebb Rubik Ernő volt az igazgató. Innen került Gyuri bácsi 1954-ben Jászkisérre, fényképészként. 10 évig készített felvételeket a jászkiséri emberekről, a településről, az itt zajló eseményekről. Majd Jászberénybe került a fényképész szövetkezetbe, ahol 10 hölggyel dolgozott együtt. Nagy büszkeség és elismerés számára, hogy az akkori tanítványa a tanulmányi versenyen 1. helyezett lett és az óta is dolgozik a szakmában, Jászberényben. Abban az időben még nem volt divat a szabadban való fotózás, így az esküvői képek mind műteremben zajlottak. A legtöbb esküvője 1 nap alatt 23 ifjú pár volt, akiket reggel 8 órától másnap éjjel negyed 12-ig fotózott. Nagyon szép időszakot töltött itt.
11 év után Pethes Sándor a MÁV jászkiséri üzemének akkori igazgatója elhívta, hogy az az új gépekről hangos oktató filmet készítsen számukra. Kezdetleges eszközökkel dolgozott, az egyik szobából vetítették a filmet, a másik szobából pedig magnóra mondták a szöveget. Így készített 3 filmet. A MÁV-nál újítási ügyintézőként dolgozott, volt olyan év is, hogy 137 újítást intézett. Sokat járt-kelt a dolgozók között biztatta és segítette őket. 1986-ig dolgozott a MÁV-nál.
Háromszor nősült, első házasságából egy fia, második házasságából pedig egy lánya született. Lányával nagyon sokat járta Európa országait egy szál motorral. Európa majd minden országába eljutott, de megjárta Amerikát is, ahol az öccse lakik. Nagyon sok ismerőst, barátot szerzett. Útjain nagyon sokat fényképezett, Jászkisérről is több száz diafelvételt készített, melyet többször bemutatott a Könyvtárban. Szakmájából adódóan gyűjtötte a fényképező- és filmfelvevő-gépeket. De gyűjti az autómodelleket, őriz még egy-két repülőgépmodellt is. Nagyon szeretette a motorokat is, 37 különböző tipusú motort gyűjtött össze.
Nagy álmát nem tudta megvalósítani. Szerette volna bemutatni gyűjteményét a település lakosainak is, de ez a terve egyenlőre meghiúsult, a megfelelő hely hiánya miatt. Azóta már egy holland gyűjtőnél vannak kiállítva motorjai.

Módosítás: (2010. október 23. szombat, 08:44)