KépalbumokVideótárTérképekE-mail Kapcsolat, elérhetőségekArchívum Adminisztráció

Az Iráni Iszlám Köztársaság magyarországi nagykövete, Szaid Szejed Agha Banihasemi 2011. május 3-án a Jászságban tett látogatást, ahol először Jászberényben fogadták, majd településünkre érkezett.

A Jászságnak és Iránnak közös történelmi múltja van. Jász népünk iráni eredetű, az alánok egyik ágát alkotja és szoros rokonságban vagyunk az oszétkokkal.

Az Iráni nagykövet Hajdú László polgármesterrelA jászok (alánok) a mai Irán területéről származnak.
A kapcsolat a két nép között már korábban létrejött, a Jászok Világtalálkozóin rendszeres meghívott vendég a mindenkori iráni nagykövet, valamint Jászberénynek testvérvárosa is van Iránban. A kulturális kapcsolat az elmúlt években nagyon jól kialakult és működik a két nép között. A településünk vezetése és Jászkisérről elszármazott vállalkozók gondolták úgy, hogy ezt a kulturális kapcsolatot érdemes lenne kibővíteni gazdasági téren is.
Jászkisér polgármestere, Hajdú László felvette az érintett gazdasági szakemberekkel, vállalkozókkal a kapcsolatot és közösen invitálták Jászkisérre a nagykövet urat, hogy bemutassák településünket és kötetlen beszélgetést folytathasson a helyi és környékbeli vállalkozókkal, gazdasági szakemberekkel. Így került sor a Máv Fkg Kft. üzemének bemutatására is. A nagykövet úr a protokolltól eltérően hosszú időt töltött településünkön, így be tudtuk mutatni az általunk nyújtott lehetőségeket.
Igen sok témakörben, a gépgyártástól a bankszektorig konkrét tárgyalások, egyeztetések történtek remélve egy hosszú, közös, eredményes gazdasági kapcsolat kialakítását.