KépalbumokVideótárTérképekE-mail Kapcsolat, elérhetőségekArchívum Adminisztráció

Civil szervezetek hírei
Jászkiséri hírek
Intézmények hírei
Mások írták Jászkisérről

Karácsonyhoz közeledve hosszú sorok álnak a halboltok, halárusok előtt, hiszen sok család asztalára kerül ilyenkor hagyományosan halétel. A szolnoki piacon a magyar halfajok mellett akár ausztrált is vehetünk: a barramundit, amelyet Jászkiséren tenyésztenek. A szűkös hazai halkínálatot szerették volna bővíteni Jászkiséren kezdeményezésükkel — tudtuk meg Borbély Gyula helyi vállalkozótól, aki egy konzorcium tagjaként kezdett hozzá a barramundi tenyésztéséhez térségünkben.

— Olyan jó minőségű halat kerestünk, amely szálkamentes, közel áll a hazai ízlésvilághoz — leginkább a süllőhöz hasonlítanám az ízét —, ráadásul rendkívül kedvező egészségtani hatásai vannak. Mindezeket pedig a barramundiban találtuk meg.

Európában Jászkiséren van az egyetlen barramunditermelő vállalkozás. Fontos kiemelni, hogy csak friss halként kerülhet a vásárlók elé. Mint minden újdonságnál, itt is többen a vészharangot kezdték kongatni. Felmerült, hogy veszélybe kerülhetnek a hazai vizek az újabb tájidegen élőlény megjelenésével. Borbély Gyula is találkozott ilyen véleménnyel, de mindenkit megnyugtat: — Elsődleges szempont volt a megfelelő halfaj kiválasztásakor, hogy az semmilyen körülmények között ne veszélyeztesse a környezetet. Eleve nem nyílt vízen, hanem épületen belül teremtették meg a termelés feltételeit Jászkiséren. Az épületből kikerülve a hal 16 fokos hőmérséklet alatt elpusztulna. Ráadásul szaporodásához sós tengervízre van szükség, márpedig ebből Magyarországon természetes vizeinkben nem túl sok van...
Ellátogattunk a szolnoki piacra, ahol az egyik vállalkozó, Csordás Ferenc halüzletében megtalálható a barramundi.

— Egyértelműen elmondható, hogy igény az van rá, bár még kicsit óvatosak az emberek — mondta a tulajdonos. — Kíváncsiak nagyon, hogy milyen ízű ez a hal, ezért visznek is belőle és, aki egyszer már megkóstolta, az biztos visszajön, hogy vigyen belőle még többet. Amit hoztunk mind eladtuk. Egy héten kétszer megyek áruért, a hét elején általában tíz kilót hozok, a hét másik felében 15-20 kilót. Azért nem hozok egyszerre többet, mert a barramundit 25 fokos vízben kellene tartani. Nekem erre nincs lehetőségem, és így csak hat napig tartható el a hűtőben. Karácsonykor viszont többet fogunk hozni, mert már most sok megrendelésünk van. Volt, aki a Dunántúlról utazott le Szolnokra, hogy tudjon venni a barramundiból.

Az ausztrál halfaj mellett természetesen a tiszai sem marad el. Sőt a legnépszerűbbek még mindig a ponty, busa és az amur — tudtuk meg az egyik szolnoki halbolt eladójától.

— Pontyot és busát veszek, mert karácsonykor jön a nagy család a nyolc unokával, és nekik főzünk halászlevet — mesélte a szolnoki Gábor bácsi. — Vagy én készítem el, vagy a feleségem, meg szoktuk osztani a feladatokat. Személyes kedvencem a kárász, aminek sütve nem tudok ellenállni.

— Szolnokon, a Tisza mellett nőttem fel, így nálam természetes, hogy csak tiszai halat veszek karácsonyra — vette át a szót a nyugdíjas Munkácsi János. Én magam is nagy horgász vagyok, nálam igazi csemegének számít a hal. Pontyot, harcsát és busát veszek, amiből halászlevet fogok készíteni. Nálunk szokás, hogy a halászlevet a férfi készíti el. De keszeget és kárászt is sütni fogok, hiszen ezeket imádjuk elcsipegetni kenyérrel. Nem utolsósorban pedig nagyon egészséges a hal!


Hímként kezdi az életét, majd nősténnyé válik

A barramundi Ausztrália kedvenc horgászhala. Alapvetően sós vízben élő hal, de kifejletten tenyészthető édesvízben is. A 28 fokos, állandó hőmérsékletű vizet kedveli. Neve az ausztrál őslakók nyelvén annyit jelent, hogy nagy pikkelyű hal. Hímként kezdi az életét, majd 3-4 év után nősténnyé válik, és akár 30 kilogrammnál nagyobbra is megnőhet. A nőstények pedig akár harmincmillió ikrát is rakhatnak. Jászkiséren kilenc, ötvennégy köbméteres medencét töltöttek meg számukra a közeli termálforrásból.

forrás:szoljon.hu