KépalbumokVideótárTérképekE-mail Kapcsolat, elérhetőségekArchívum Adminisztráció

Bartók JánosBartók János több mint negyedszázada kápráztat el minket alkotásaival, famunkáival. Mikor ellátogattam hozzá kis muhelyében ültünk le beszélgetni. A műhelyben kellemes faillat áradt, a munkaasztalon elkészített tárgyak sorakoztak. A gyalupadon az éppen elkészített óratokok feküdtek. A polcokon számtalan szerszám, eszköz várta, hogy gazdája munkára fogja. De számtalan régiség, fotó is sorakozik műhelyében.
- Jani bácsi hogyan kezdődött a fafaragás?
Kisiskolás koromban még a Petőfi úton volt az asztalos műhely, aminek ablakai alacsonyan voltak, én nagyon sokszor ott leselkedtem, néztem Markovics bácsit, Kaizer bácsit hogyan dolgoznak. De bizony nyaklevest is kaptam. Anyám tudta, hogy nem csavargok el, de az iskolába is bizony be kellett járni. Már akkor nagyon megtetszett a fával való munka. Később az asztalos szakmát tanultam meg. Betegségemig ebben a szakmában dolgoztam. Aztán jött a kétségbeesés, hogy most aztán mit fogok csinálni, én csak a fához értek. Begipszelt lábbal kimásztam a műhelybe és elkezdtem farigcsálni. Ha elfáradtam a gyerekeim által behozott dikóra lefeküdtem, majd folytattam a munkát. Korábban a szolnoki faipari vállalatnál dolgoztam, így az egész országot bejártam. Késő este értem haza éppen csak annyi időm volt, hogy a gyerekekkel foglalkoztam egy kicsit, másra nem jutott. De a szépet mindig szerettem, sokfélét láttam és azt mondtam én ezt meg tudom csinálni. Most jutott rá időm, hogy megvalósítsam ezeket a dolgokat. Az első próbálkozásaim a kéményen mentek ki. Eljutottam oda, hogy elfogadják a munkámat.
- Mi az, amit a leggyakrabban készítettnek?
Mindent, ami fából van. Most óratokokat csinálok, régi óraszekrényeket. Ha egy kis szabadidőm van előveszek egy darab fát és faragok. Én már abból a darab fából látom mi lesz belőle. Annál szebb dolog nincs, amikor a halott anyag szépen kivilágít, rám mosolyog, élere kel. Számomra ennél szebb dolog nincs a világon. Sok mindent csinálgatok (közben elő kerül a fotóalbum és lapozgatjuk az elkészült alkotásokról a felvételeket), ez például egy hintaló, amit Tánczos Ferinek csináltam. Németországban fényképezte le az eredetijét, én meg elkészítettem az unokájának. Készítek polcokat, fogasokat, tükröket, függönytartót, díszdobozokat, bölcsőt. Vagyis mindent, ami fából van. Rendelnek kerti talicskákat, szerszámnyelet, fatálakat. A fatálakat különböző motívumokkal díszítem (ló, hal, virág), ezekből nagyon sokat készítettem megrendelésre, melyek külföldön találtak gazdára. No meg kopjafát is gyakran kérnek.
- Milyen alapanyagból dolgozik?
Az Alföldön ki vagyunk szolgáltatva a nincstelenségnek, mert itt nem jók az alapanyagok. Ha nagy nehezen tudok szerezni, akkor leggyönyörűbb munkát cseresznyefából le-het készíteni. Nagyon szép munkát lehet még készíteni a dió, körte, eperfákból. Ezeknek a fáknak van a legszebb rajzolata és színe. A fatálak, melyeket hatos készletben szoktam készíteni gyümölcsfából készül fozve. Így lehet őket mosogatni és étel tárolására is alkalmas. Valahol láttam ehhez hasonló tálakat és gondoltam ezt én is el tudom készíteni úgy, hogy ne csak díszítő értéke, de haszna is legyen. A kopjafák leginkább akácfából készülnek, ez a legidőtállóbb fa, főleg ha szabadtérre készül. Elődeink is a fejfát akácfából készítették, mert ez gyakran kilencven évet is kibírt. A kopjafák lenolajjal vannak átitatva, majd falazúrral kerülnek bevonásra több rétegben.
- Honnét tetszik beszerezni az alapanyagot?
Mikor honnan, valahol látok megfelelő anyagot, megtudakozom mire szánják. Ha tüzelőnek, akkor veszek helyette tüzelőfát vagy pénzért megvásárlom. Úgy szeretem, hogy nálam még két-három évig szárad a fa, mert akkor lehet belőle szép munkát csinálni. A nem kiszáradt fa reped, nem lehet vele rendesen dolgozni. A fenyőből készült munkákhoz a helyi tüzéptelepen szerzem be az alapanyagot.
- Milyen motívumokat használ a tárgyakon díszítésre?
Eleinte Csete Balázs Kalotaszegi fafaragások című könyvéből néztem ki és készítettem el a motívumokat. Arra mindig ügyeltem, hogy egy tárgyon belül különböző motívumokat készítsek. Ma már nincs olyan téma, amit ne tudnék megcsinálni. A kopjafánál már nem mindegy hogyan következnek egymásután a motívumok. Hisz a kopjafa készülhet nőnek, férfinak, fiatalnak, idősnek egyaránt. A fejfáról le lehet olvasni, hogy kinek készült.
- A temetőben is találkozunk a Jani bácsi által készült fejfákkal, kopjafákkal.
Igen, sokszor kérnek tőlem oda is. A katolikusok leggyakrabban a keresztet kérik, ami meghatározza az egész fejfát. Ezen sok díszítési lehetoség nincsen. A kopjafában több lehetőség van, szebben ki lehet csipkézni.
- Munkái voltak már kiállításon?
Itthon, Jászkiséren már két alkalommal is megtekinthették az érdeklődők. De Balatonfüreden is voltak munkáim kiállítva. Készült fafaragó kiállításra is munkám, leginkább apróbb használati tárgyak.
- Melyek a legkedvesebb munkák? Gondolom nem szívesen válik meg munkáitól.
Bizony sokszor a szívem fáj, amikor a kapun viszik ki. De különben nekem minden munkám kedves, én akkor vagyok a legelégedettebb, legboldogabb, amikor a leendo tulajdonosa ránéz, kikerekedik a szeme és minden porcikája mosolyog. Akkor tudom, hogy jól dolgoztam, mert látom, hogy tetszik amit csináltam. Ez megfizethetetlen.
- No és a rím faragást hogyan kezddött?
Körülbelül egyidős a fafaragással. Voltak már korábban is próbálkozásaim, tajga voltam a Magyar Nótaszerzok Országos Szövetségének. Küldtem be verseket, melyeket fizetés ellenében megzenesítettek. Eddig még az én verseimet nem zenésítették meg. Hát így kezdodött. Én koromnál fogva is imádom a magyar nótát. 1750 db magyar nótám van, melyben két egyforma nincs. A magyar nóták általában két-három versszakosak. Ha neki fogok gyakran 8-10 versszaknál nem tudom alább hagyni. A pályamunkáimat versben írtam meg. A nótákat régi lemezekről, idős emberektol gyűjtöttem össze.
- Mennyi verset tetszett már írni?
Kb. 200 már biztosan van. Azon a régi írógépen írom a verseket, melyet a szekrény alján őrzök. Az írógépet is egyik munkám során szereztem fizetség gyanánt. Ki volt dobva a szemétre és egy hónapomba telt míg kijavítottam, azóta is működik. Először persze én is kézzel írtam. Most is itt van a füzet a műhelyben, mert ha elfáradok vagy eszembe jut valami akkor állj, azonnal le kell írnom. Az asszony már kitiltott a versírással a műhelybe, amikor egy éjszaka háromszor keltem fel verset írni. Gyakran késő estig itt dolgozom és írogatok a műhelybe.
- Nagyon sok szerszámot látok itt a műhelyben.
Ez a szívem csücske. Elmondhatom azt, hogy szinte minden idős asztalos embertől őrzök itt valami szerszámot. Némelyik szerszám már a 90 esztendő felé közeledik. A legöregebbik szerszám egy fából készült fafurdancs, mely kb. 130 éves lehet.
- Meddig tart egy-egy eszköz elkészítése?
Általában a munka jellegétol függ. Gyakran 70-80 óra is eltelik mire elkészül egy-egy darab. A munkát nem a nagysága határozza meg, hogy mennyi idő alatt készül el, hanem a milyensége. Egy ajtótok két óra alatt elkészül, míg egy míves darab akár egy napba is beletelik.
- Könnyebbséget jelent az asztalos szakma tudás, vagy enélkül is kialakult volna a faragás?
Teljesen mindegy. Ha cukrász lettem volna és hajlamom lett volna a fához, akkor is menne a fafaragás. Az embernek saját magának kell megtalálnia magában, azt ami benne van, mert különben elveszik.
- Van jövőbeni terv, amit szeretne megvalósítani?
Szépen megöregedni. Annak örülök, ha kijöhetek ide a muhelybe és dolgozhatok. Munka közben még a betegség, a fájdalom is feledésbe merül. Szerencsére hasznosan le tudom tölteni az időmet.
- Köszönöm Jani bácsi a beszélgetést. További jó egészséget kívánok mind a fafaragáshoz, mind a rímfaragáshoz.


Módosítás: (2010. október 23. szombat, 08:46)