KépalbumokVideótárTérképekE-mail Kapcsolat, elérhetőségekArchívum Adminisztráció

Civil szervezetek hírei
Jászkiséri hírek
Intézmények hírei
Mások írták Jászkisérről

Borbély Béláné és lányaFebruári számunkban egy pörkölttorta készítő hölgyet szeretnék az olvasóknak bemutatni. A pörkölttorta készítés évszázados receptek alapján készül a mai napig is. Az égetett cukorból és olajos magvakból, felénk leggyakrabban dióból készült finomság, melyet tojásfehérjehabbal díszítenek. Leggyakrabban lakodalmakban, keresztelokön találkozhattunk szebbnél szebb alkotásokkal. Ma már szinte bármilyen esemény alkalmából készülhet. A Jászságban és Jászkiséren is nagy hagyományai vannak ennek e mesterségnek. Több művelőjét is ismerjük településünkön. Most mégis egy olyan jászkiséri háziasszonyt szeretnék bemutatni önöknek, aki munkáival különbözo fesztiválokon, kiállításokon is részt vesz és munkája elismeréseként díjjal is jutalmazták.
Borbély Béláné Borikával otthonában beszélgettem. Meglepodött, hogy pont őt kerestem fel, de nagyon örült is, hiszen szívesen megosztja élményeit, tapasztalatait másokkal. Mint mondja, egyre kevesebben muvelik a pörkölttorta készítést és azok is inkább az idősebb korosztályból kerülnek ki. Országszerte 80-100 főre tehető azok száma, akik ezzel a szép szakmával foglalkoznak. Szórakozásból kezdodött mikor gyesen volt otthon. A gyerekek és a maga kedvéért kezdett el ezzel foglalkozni. Borosné Esztike néninél és más helyen is látta a torta készítését, de maga a torta összeállítását már saját maga készítette elképzelése szerint. Volt, hogy repült a lábos, mert odaégett a cukor, de soha nem adta fel. Elso munkája egy hajó volt. A legegyszerűbb változatott kereste meg és készített hozzá szabásmintát, az összeragasztásnál viszont megrepedt a torta, de mégis büszke volt magára, hiszen az első munkája volt. Az óvodába is nagyon sok tortát készített a gyerekeknek farsangra, különböző eseményekre.
A hagyományos formák (herelevél, szív) mellett egyre több egyedi torta készül. Mostanában gyakrabban keresik meg új, egyedi ötletekkel, amihez maga hozza létre a formát. Sőt sokszor annyira egyediek a kérések, hogy csak egy alkalommal készíti el. Volt, hogy egy erdész házaspárnak szarvasbogarat kellett készíteni tölgyfalevelekkel. Nagy sikert aratott. Kihívás néha egy-egy darab elkészítése, de pont ezt szereti benne. Napokon keresztül gondolkozik, amikor egy-egy új darabot kell készíteni. Sok megrendeloje csak kér egy tortát, de formáját rá bízza. Ilyenkor bezzeg fo a feje mit készítsen, de még soha nem csalódott senki a munkájában, ízlésében. Nagyon sok türelem, kitartás kell hozzá. Régebben csak fehér díszítést alkalmazott, megrendelésre kezdett el színes díszítést alkalmazni. Manapság pedig egyre többen kérnek színes tortákat. Szerinte a fehérrel szebb, de színesen sokkal változatosabb formákat lehet készíteni. Egy kiállítás alkalmából Jászkisér címerét is elkészítette, természetesen kékkel díszítve. Régebben krumplival, cukorrépával formázták a forró masszát. Gyakran használják ma is ezeket az egyszerű anyagokat. Neki saját kialakult technikája van. Fém korongot használ, hogy minél pontosabb, egyenletesebb legyen az illesztés. Első nagyobb megmérettetése 2005-ben került sor a HOVENTA Nemzetközi Kereskedelmi és Vendéglátótechnikai Szakkiállításon, Magyarország legnagyobb grillázstortájának készítésében vett részt. Pályázat útján választották ki azt a huszonnégy embert, akik részt vehettek ennek elkészítésében. Bizony ez komoly anyagi hozzájárulással is járt. Nemcsak a kiállítási darabot vittek, hanem az óriás torta hozzávalóit is ők állták. Leírás és méret szerint darabonként készítették el a formákat, melyet bedobozolva szállítottak a kiállítás helyszínére, ahol összeállították. Egy hétig csak erre készült. Innentől kezdve hívják fesztiválokra, kiállításokra. Nagyon örült neki, hiszen nagy kihívás és büszkeség, hogy ennyi év után egy egyszerű háziasszony eljut oda, hogy ilyen rangos eseményekre meghívják. Ezeken a rendezvényeken sokszor dolgoznak együtt az ország mindentájáról pörkölttorta készítok. Minden évben részt vesz Jásztelken, a pörkölttorta fesztiválon. 2008. novemberében Tápióbicskén járt, ahol a Kárpátmedencei Grillázstorta és Díszmunka készítők bemutatóján és versenyén szerepelt. Itt megkapta az Arany Diplomát munkájáért, melyre nagyon büszke. A verseny témája a hagyományőrzés volt. Tortája szívet és két galambot ábrázolt, fehér díszítéssel. Inkább az egyszerűségre törekedett az elkészítésben. Profikat megszégyenítő alapossággal díszítette ki tortáját, amiért a zsűri elnöke nagyon megdicsérte. Arra még büszkébb, hogy ugyanezen, versenyen a lánya II. díjat kapott, valamint egy különdíjat is elhozott mákból, szezámmagból készített tortájáért. A versenyen öttagú zsűri pontozta és értékelte a munkákat. Neves szakemberek vettek részt az értékelésben. Az országból nagyon sokan vettek részt a versenyen, nem egy közülük cukrász végzettséggel.
Dísztök tortaNagyon sok különleges formát (hintót lovakkal, libát, galambot, templomot stb.) készít. Sőt más olajos magvakkal is dolgozik, mint szezámmag, mogyoró, mák. De a pörkölttorta mellett mézest is készít.
Több alkalommal vett részt Milotán, a Diófesztiválon, ahol egy alkalommal még mézeskalács házikót is készítettek a mézeskalácsosokkal közösen. Erre az alkalomra készült a sütőtök egerekkel mézes tésztából. Mindenki csodájára járt. Nagyon dekoratív és egyedei volt. Számára az legfontosabb, hogy a megrendelői elégedettek legyenek, elnyerje tetszésüket az elkészített torta. Nagyon szeret gyerekekkel is foglalkozni. Mikor a gyerekei kisiskolásak voltak sokszor az egész osztály ott sütött a konyhájában. Szívesen mutatja meg másoknak is a tortakészítést. Szeretné, ha a fiatalok közül is megtanulnák, ellesnék a torta készítését, hogy megmaradjon az utókor számára. Mi ezúton is gratulálunk elért eredményeihez és további sikeres munkát kívánunk neki és lányának.

Vissza!

Módosítás: (2010. október 23. szombat, 08:43)