KépalbumokVideótárTérképekE-mail Kapcsolat, elérhetőségekArchívum Adminisztráció

Dósa FerencAz újév első hetében Dósa Ferenchez látogattunk el. Nem ismeretlen a település lakói számára, hiszen kőművesként sok háznál megfordult. Az utóbbi években pedig pónifogatával járja a település utcáit. Ebből az apropóból beszélgettünk vele.
Hogyan kezdődött kérdésemre kb. hat évvel ezelőttre mentünk vissza, amikor is a Jászkiséren megrendezett lovas napi rendezvényre látogatott el lányaival. Már akkor megtetszett lányainak a kis póni, mely a tombola főnyereménye volt. Mivel aki a tombolán megnyerte nem kellett ezért árverésre bocsájtotta. Így sikerült megvásárolni a pónit, ami nem kis fejtörést okozott először a családban, hisz senki nem értett a lovakhoz és sem volt szálláshelynek való, no meg persze takarmányt is kellett szerezni. Viszont egy valamivel az egész család rendelkezett: szeretettel. Így csakhamar családtag lett a kis póniból. Feri elmesélte nekünk, hogy mindig is szeretett állatokkal foglalkozni, már gyerekkorában is segédkezett a szomszéd bácsi lovai körül.  Most azonban szakkönyvekből sajátította el a lótartás fortélyait. Tette mindezt azért, hogy örömet szerezzen lányai számára. Először csak az utcában sétáltatták Bendegúzra keresztelt lovukat. Majd szánkót fogtak utána, később pedig saját készítésű lovas kocsiba fogták. A lovas kocsit is saját maga készítette egy normálméretű kocsi mintája után. Aztán, hogy ne legyen, egyedül úgy gondolta vesz mellé egy párt. Baján túlra utazott le, ahol meglátta a kancát 1 hónapos kiscsikójával és azonnal beléjük szeretett. Így haza már két lóval ment, azóta is ez három Shetland pónijuk van. Nagyon hozzájuk nőttek az állatok, igénylik az ember környezetét, gazdájukat már messziről megismerik. Jó időben lányaival kocsikáznak végig a faluban, valamint lovagolni is jönnek gyerekek hétvégenként. Érdekesség képpen megemlítette, hogy az érdeklődő gyermekek nagyrésze lány. A települési rendezvényekre először csak a maga kedvére ment el, később már fel is kérték, aminek szívesen tesz eleget.
Immár elmaradhatatlan résztvevője a falunapi, gyermeknapi rendezvénynek, a Civil Majálisnak, a szántóversenynek, de az óvodákba is rendszeresen ellátogat a gyerekekhez, valamint több éve vesz részt a Református Egyházzal közösen, karácsonyi felvonuláson, minek keretében a település intézményeit járják körbe.
Szereti a gyerekeket és örül, ha boldognak látja őket. A kisgyerekek nagyon élvezik a lóval való ismerkedést és a vele való törődést. De nemcsak Jászkiséren fordul meg fogatával a szomszédos településekre is ellátogatott már. Jászapátiról is rendszeresen járnak át gyerekek lovagolni. Bizony nem olcsó manapság az állattartás, nem csak élelemmel kell ellátni, hanem megfelelő szerszámmal is a lovakat. Igénylik a sok törődést, így bizony naponta legalább két órát vesz igénybe ellátásuk. De hát az ember, amit szeret, azt szívesen csinálja. Tervei közt szerepel még egy igazi hintó és egy szán készítése is. Hó nélkül azonban az utóbbi nem megy.

Vissza!

Módosítás: (2010. október 23. szombat, 08:34)