KépalbumokVideótárTérképekE-mail Kapcsolat, elérhetőségekArchívum Adminisztráció

Nemes SándorSanyi bácsit jól ismerik a településen, ha másról nem is, de kosarait sokan használják piacra járva, bevásárláshoz, szennyes tartóként, krumplis kasként.
Egy vasárnap délután látogattam el hozzá. Éppen pihenőt tartott fenn a szobában, majd beinvitált kis műhelyébe. A műhelyben sparhelt ontotta a meleget, a földön vessző, épp a gyékény kosarakhoz szükséges fonószálat készítette elő. Ide ültünk le és beszélgettünk az elmúlt évtizedekről. Sanyi bácsi tanyán nevelkedett, édesapját korán elveszítette. Édesanyja többször ment férjhez, mely házasságokból három testvére született. Sanyi bácsi, mint legidősebb gyermek korán rákényszerült a munkába állásra. Már 8 évesen a környékbeli gazdag parasztcsaládoknál szolgált cselédként, béresként. Több helyen megfordult napszámosként. Itt leste el az idősebb parasztemberektől a kaskötés, kosárfonás rejtelmeit. 9 évig járt így dolgozni, majd bevonult katonának. A háborúban angol hadifogságba esett és másfél évig volt Nyugat-Németországban, Westfáliában hadifogoly. A fogságból hazatérve alkalmi munkákból élt, majd először a Gépállomáson, utána pedig a Tsz-ben dolgozott traktorosként. A kosárfonást munkája mellett végezte. Magától jött rá a technikára, fortélyokra. A felhasznált vesszőt saját maga gyűjti be a határból, de kosárfonáshoz használt szerszámokat is maga készítette. Vesszőkosarakon kívül még gyékényből is készít különböző használati tárgyakat. A hozzávaló anyagot maga gyűjti a határból nyáron, melyet a téli időszakban dolgoz fel. Szerencsére nem unatkozik soha sem. 1989-től tagja a Honismereti Egyesületnek, ahová először a társaság miatt csatlakozott. Rendszeresen jár foglalkozásainkra, kirándulásainkra. Manapság a játszóház egyik meghatározó személyisége. Ördöglakatokat készít a gyerekek legnagyobb örömére. Háromféle lakatot készít, melyeket drótból hajlít meg. Gyakran este 9 óráig is dolgozik. Munkáit szeretik a jászkisériek, gyorsan és lelkiismeretesen dolgozik. Nagy sportrajongó, kedvence a futball. Kedvenc időtöltése a meccsre járás. Nincs olyan vasárnap, hogy ne lenne kinn a pálya mellett a hazai csapatot buzdítva.
Az utóbbi időben hirtelen jött betegsége miatt kevesebbet jár a foglalkozásokra, de otthon a munkát nem hagyta abba. Rendületlenül dolgozik, fonta a vesszőkosarakat, most pedig gyékényből készít tárgyakat.
Minden elismerésem és tiszteletem az övé, hogy még 85 éves kora ellenére is aktívan dolgozik és hasznossá teszi magát. Sanyi bácsi és hozzá hasonló ügyes parasztemberek mintaként szolgálhatnak a jelenkor nemzedékének. Munkájuk, kitartásuk, szorgalmuk példaértékű. Kívánom, hogy még nagyon sokáig ilyen erővel, kitartással és lelkesedéssel dolgozzon. A közelgő ünnepek alkalmából békés boldog karácsonyt és egészségben gazdag új esztendőt kívánok Sanyi bácsinak és minden kedves olvasónak.

 

Vissza!