KépalbumokVideótárTérképekE-mail Kapcsolat, elérhetőségekArchívum Adminisztráció

A sorozatot azzal a céllal indítottuk, hogy olyan Jászkiséren élő idős és fiatal embereket mutassunk be, akik kereső munkájukon kívül egyéb, számos olyan tevékenységet végeznek, mellyel kitűnnek társaik közül. Az újság hasábjain keresztül megismerhették és olvashattak Bende Józsi bácsiról, Nemes Sanyi bácsiról, a Bordás házaspárról, Bartók Jánosról, Farkas Lászlóról, Borbélyné Borikáról. Hobbyjuk legtöbbször a hagyományos, népi mesterségek sorába tartozik.
Vári-Nagy JuditEz alkalommal inkább a művészetek tárházába sorolható tevékenységet művelő fiatal hölgyet mutatnék be, aki szintén nem lesz ismeretlen az olvasók számára. Bicsákné Nagy Judit tizenéve dolgozik az Önkormányzatnál. 2008. júliusa óta Jászkisér Nagyközség aljegyzője, ami természetesen megsokszorozta munkáját. Judit alkotásait is ismerhetik már szűkebb körben, hiszen a Napközi Otthonos Óvoda ovigalériájában megmutatta a közönség számára rajzait. Judit ugyanis ceruzarajzokat készít.
- Mióta rajzolsz? – kérdezem beszélgetésünk elején, ő pedig szerényen válaszol.
Mindig is szívesen rajzoltam, de tizenéves koromtól kezdtem aktívan foglalkozni vele. A nyarakat a Nyírségben töltöttem nagymamámnál és unaloműzőként a szabadidőmet rajzolással töltöttem.
- Miért kezdtél el rajzolni?
Mindig tetszettek a mesekönyvek illusztrációi és a mesefilmek. Korábban rajzfilm animátornak, illusztrátornak készültem. Sokat foglalkoztatott, hogyan lehet a legjobban visszaadni rajzokon keresztül a történeteket.
- Más technikát is kipróbáltál?
Nem, de szeretném a festést, a szénceruzát is kipróbálni. De leginkább az érdekel, mit lehet kihozni a ceruzából. A ceruzával, sokkal drámaibb hatást lehet elérni, intenzívebb, karakteresebb, mint más technika.
- Milyen témákat dolgozol fel?
Kezdetben fotókról másoltam. Ma már ha megtetszik egy templom, egy arc, egy személyiség, egy fa, akkor addig nem nyugszom, míg nem tudom lerajzolni. Leginkább az apróbb, részletesebb munkák vonzanak. A magam kedvéért rajzolgattam, de egyre többen kerestek meg, kaptam felkérést, hogy egy-egy régi fotóról készítsek rajzot, vagy éppen a rajz által mentsem meg a régi, elhasználódott fotón lévő embereket. Igen időigényes, mivel gyakran felnagyítva készítem a rajzokat. De megkerestek már tetováló szalonból is, hogy számukra grafikákat készítsek. Többeknek az én rajzom alapján készült tetoválásuk is. Sajnos időigényes munkák ezek is, ami szintén nem fér jelenleg az életembe.
- Van példaképed?
Persze, Szűcs Édua a Nők Lapja illusztrátora, és Jankovics Marcell. Jól eső érzéssel tölt el, hogy Jankovics Marcell látta munkáimat és bíztatott, hogy folytassam tovább, mert van hozzá érzékem, kreativitásom. Mint fentebb említettem szerettem volna rajzfilmeket rajzolni.
- Az óvodában már bemutattad rajzaidat, volt máshol is kiállításod?
rajzIgen, a Művelődés Házában már volt többször is. De rajzaim legtöbbször saját magam számára készülnek, vagy elajándékozom őket. Soha sem úgy készítem, hogy ez most kiállításra megy, nem is jut eszembe. Egyébként nagyon szeretek olvasni. Gyűjtöm a festők életéről, munkásságáról szóló könyveket, a rajzzal és festészettel foglalkozó szakkönyveket is igyekszem beszerezni. Érdekel a festők élete, fejlődésük, technikájuk, gyakran elemzem magamban egy-egy festő képét. Levezetem magamban, hogyan készítette. Ez által is lehet tanulni, fejlődni.
- Mi az, amit még ki szeretnél próbálni?
A portré festészet szeretném még megtanulni. Nagyon érdekel az emberi arc mimikája, jó érzés visszaadni a rajz által az adott pillanatot, érzést.
- Mivel szeretsz még foglalkozni?
Mint említettem szívesen olvasok. A magyar és világi irodalmat is gyűjtöm és olvasom persze, ha jut rá időm. Gyerekkorom óta érdekelnek a fegyverek is. Furcsa ezt egy nő szájából hallani, de így van. Talán ezért is kezdtem el íjászkodni is. Lenyűgöz egy-egy fegyver (kard, pisztoly stb.) kidolgozása, mívessége, amit szintén szeretek rajz formájában megörökíteni. Szívesen járok kiállításokra is, ahol mind a festményeket, mind a fegyvereket megtekinthettem, majd pedig szeretek utánajárni, utána olvasni a látottakról, aztán pedig lerajzolom. Számomra így kapcsolódnak egymáshoz kedves elfoglaltságaim.
- Köszönöm szépen, hogy válaszoltál kérdéseimre. Remélem mihamarabb láthatjuk munkáidat, melyhez sok szabadidőt kívánok.

Vissza!

Módosítás: (2010. október 23. szombat, 19:53)