KépalbumokVideótárTérképekE-mail Kapcsolat, elérhetőségekArchívum Adminisztráció

A jászkiséri Borbély Béláné Borikához sok megrendelő érkezik. Közülük volt, aki Michael Jacksonnal találta szemben magát, amikor az épületbe lépett.

Harmadik alkalommal rendezték meg november végén, Tápióbicskén a Kárpát-medencei Grillázstorta készítők versenyét és kiállítását. A rendezvényen a jászkiséri Borbély Béláné, Borika királylilom grillázstortáját aranyéremmel díjazta a zsűri.

Borbély BélánéBorika tizenhét éve készít pörkölttortákat, gyesen volt, amikor megformázta első tortáját, egy kismalacot. Sokszor csak „pepecsművészeknek” hívják a grillázskészítőket, hiszen aprólékos, időigényes munkával készül el egy-egy tortakreáció. A pörkölttortát régen elsősorban lakodalmakra készítették, ma már sokan ezekkel a finomságokkal lepik meg szeretetteiket születésnapokon, névnapokon.
— Mindig figyeltem azt, hogy az idősebb nénik milyen módszerrel készítik a pörkölttortát. Igazából a sok gyakorlás során tanultam ki a grillázskészítés fortélyait. Alkotás közben az ember elengedi a fantáziáját, egyik ötlet jön a másik után. Jó érzés látni, ahogy az emberek örülnek a tortáimnak, gyönyörködnek benne és alig merik összetörni őket — mondja a jászkiséri grillázskészítő.

Sokszor hajmeresztő formákat találnak ki a megrendelők, de Borika nem ismer lehetetlent.

— Egyik legérdekesebb elképzelése egyszer egy győri erdészmérnök házaspárnak volt. Azzal a kívánsággal kerestek meg, hogy az esküvőjükre készítsek grillázsból egy tölgyfaleveles ágat, amin egy nagy szarvasbogár mászik. A bogár szarvaira volt elhelyezve a két tölgyfamintás jegygyűrű. Miután elkészült az alkotás, a fiatalember bevallotta, valójában nem hitte el, hogy meg tudom valósítani álmukat. Többen kértek már tőlem motort, mozdonyt, focipályát játékosokkal, boszorkányt seprűvel, virágmintákat és különböző állatfigurákat. Különleges élmény volt például, hogy egyszer Michael Jacksont kellett megformálni grillázsból, meséli Borika.

A kiséri „pepecsművész” megszámlálni sem tudja már, hogy az elmúlt években hány tortát készített. Aki jól emlékszik egyéni rokordjára is. Ha tudni szeretné, hogy ez mi volt, elolvashatja az Új Néplap csütörtöki számából.

Mátyás király lagzijában már grillázst fogyasztottak

A grillázst már Mátyás király korában ismerték. Korabeli feljegyzések szerint ugyanis Mátyás Beatrixszel kötött házasságakor a lakodalomban hetedik fogásként pörkölt cukorból készült finomságokat fogyasztott a vendégsereg. A király menyegzőjére pörkölt cukorból formáztak kertet gyönyörű fákkal, gyümölcsössel és madarakkal.

(Szoljon.hu)