KépalbumokVideótárTérképekE-mail Kapcsolat, elérhetőségekArchívum Adminisztráció

Civil szervezetek hírei
Jászkiséri hírek
Intézmények hírei
Mások írták Jászkisérről

 

2011. október  10-én emlékeztünk az  Aradi vértanúkra, a Művelődés Házában.

Borbás Ferenc jászkapitány és Novák JózsefAz ünnepséget Balogh György művelődési ház igazgató kezdte meg Novák József, marosvásárhelyi képzőművész kiállításának megnyitójával. A művész 2000 óta foglalkozik heraldikával, gyűjti a királyok, nemesek, erdélyi családok címereit, azokat rajzolja és készíti el másolatukat. Közel 200 címert láthatnak az érdeklődők a mostani kiállítás alkalmával, de még legalább ugyanennyi van más településen kiállítva. Jövőre a Magyarok Házába tervez 500 darabból álló kiállítást, amely egyedülálló a világon. A színes címerekben előttünk elevenedett meg a történelem.

Papp János vette át a szót, aki a Jászkisériek Baráti Egyesületének nevében köszöntötte a megjelent vendégeket és a település lakóit. Az ünnepségen a Himnusz közös eléneklése után Hajdú László polgármester köszöntő beszédét hallgathatták meg a jelenlévők.
Hernády Zsolt történészMajd  Hernády Zsolt történész előadásában „A vértanúk és özvegyeik” címmel hallhattunk nagyon érdekes előadást. A szabadságharc mártírjainak életében nagy szerepet játszottak azok az asszonyok, akik hűségesen kitartottak választottjuk oldalán, és akik életét szintén gyökeresen megváltoztatta a szabadságharc. Bepillantást nyerhettünk a szabadságharc nagy alakjai családjának életébe, megismerhettük pályájukat, az őket támogató asszonyokat.

Majd Kirtsch Annamária Schweidel József ükunokája emlékezett és idézte fel számunkra Schweidel József tábornok életét, feleségének és családjának történetét. Jelen volt édesanyja Kircsfalusy Vilmosné és testvére Szabóné Kircsfalusy Katalin is.

Az ünnepségen közreműködött a Búzavirág Népdalkör, valamint Cseh Réka középiskolai diák, aki Reményik Sándor: Mindhalálig c. versét szavalta el. Az ünnepség a Szózattal zárult, majd a tárogató hangját követve az ünneplő közösség az Aradi Vértanúk emlékére felállított emlékműnél helyezte el az emlékezés koszorúit.